La URV ha apostat des dels seus inicis per la qualitat i la millora contínua com a eixos vertebradors de la seva estratègia, i com a fet diferencial i característica comuna de les seves activitats. Per a promoure el desenvolupament d'una cultura de la qualitat, la URV estableix formalment la seva estratègia en aquest àmbit, que està alineada amb la missió, la visió i els valors de la institució recollits al seu Estatut.
A més, d'acord amb el compromís d'assegurament de la qualitat que s'exigeix en el marc de l'Espai Europeu d'Educació Superior, les universitats han de disposar d'una política i d'un sistema intern de garantia de la qualitat (SIGQ) formalment establerts i públicament disponibles.
En aquest context, l’Escola de Doctorat (ED) ha implementat i desplegat un SIGQ que té com a objectiu garantir la qualitat de totes les activitats i àmbits d'actuació del centre, així com de tots els programes de doctorat. L'estructura documental del SIGQ de l'ED inclou:
La URV ha definit la seva política i estratègia en l'àmbit de la qualitat docent, així com les responsabilitats en l'assegurament de la qualitat dels ensenyaments. Per això fa públic el seu compromís amb la qualitat mitjançant la política de qualitat de la URV.
De la mateixa manera, l’ED ha definit la Política de Qualitat de l'ED que serveix de guia estratègica per a totes les accións que es desenvolupen a l’ED i està completament alineada amb l’estràtegia de la URV. La Política conté la visió, missió i objectius de qualitat de l'ED i és el compromís públic de les parts interessades amb una cultura de la qualitat i orienta la gestió estratègica de l’ED.
El Manual de Qualitat, és el document bàsic per descriure el SIGQ i específica els processos que el conformen. Conté la presentació de l'ED, així com la seva organització, estructura i responsabilitats per garantir la qualitat de les titulacions.
El SIGQ de l'ED està estructurat en processos i es representa gràficament per mitjà del mapa de processos, el qual els identifica, en funció de la seva tipologia, així com les interaccions entre ells. El mapa de processos està format per:
Un conjunt de processos transversals, que tenen un abast global per a tota la Universitat, dels quals el centre és usuari i que són necessaris per al desenvolupament de la seva activitat. Els responsables d'aquests processos són els encarregats de definir-los, revisar-los, millorar-los i posar-los a disposició dels centres.
A més, el mapa de processos es complementa, segons s'escau, amb processos operatius que descriuen com es porten a termes determinades activitats. En aquests casos, els processos s'identifiquen a la fitxa de procés com a documentació relacionada.
Un conjunt de processos que són propietat del centre, i que descriuen les activitats que s'hi porten a terme i que inclouen les particularitats pròpies del seu funcionament és poden diferenciar tres tipus de processos:
- Processos estratègics: Estableixen polítiques, normes i directius per al funcionament de la resta de processos.
- Processos clau: Serveixen per aconseguir la missió de l’Escola de Doctorat. Són els processos que impacten directament en tots els grups d'interès. Són els processos clau del procés d'ensenyament-aprenentatge.
- Processos de suport: Proveeixen tots els necessaris per generar el valor afegit per als grups d'interès.
Durant la implementació i la revisió del SIGQ i d'acord amb el procés estratègic PR-ED-008 Definició, revisió i millora del SIGQ s'han elaborat i aprovat els informes següents:
- Informe de revisió del SIGQ de l'ED 2019-22
- Informe de revisió del SIGQ de l’ED 2022-23
- Informe de revisió del SIGQ de l’ED 2023-24
Els òrgans de govern implicats en la qualitat de l’ED són:
► La responsable del SIGQ, el Dr. Alex Fragoso Sierra , té com a encàrrec garantir l’establiment, implantació i manteniment dels processos necessaris pel correcte desenvolupament del SGIQ. A més recopila i analitza els resultats per fer propostes de millora i rendeix comptes del desenvolupament del SIGQ.
► La Comissió de Qualitat, garanteix la implantació i efectivitat del SIGQ en les titulacions que s’imparteixen a l’ED, en un marc de gestió per processos i amb un compromís de millora continuada. També se n’encarrega de realitzar el seguiment de les implantacions del SIGQ i proposa modificacions i millores. A l’ED el Comitè de Direcció assumeix les funcions de la Comissió de Qualitat.
Per tant la Comissió de Qualitat té la composició següent:
• Director o Directora de l’Escola, que la presideix.
• El secretari o secretària de l'ED.
• La persona responsable del SIGQ de l’Escola.
• El/la responsable administratiu de l'ED.
• Els coordinadors i coordinadores de tots els programes de doctorat propis de la URV o interuniversitaris coordinats des de la URV
• Un representant de cadascuna de les institucions que participen en l'ED, sempre que es faci constar explícitament en el conveni subscrit amb la URV i la institució corresponent.
• Dos doctorands claustrals elegits per aquest col·lectiu i entre aquest.