Universitat Rovira i Virgili

Què és un programa de doctorat?

El doctorat és la certificació acadèmica més alta que pot concedir la Universitat; condueix a l'adquisició de les competències i habilitats relacionades amb la investigació científica de qualitat.

Els estudis de doctorat s'organitzen en programes de doctorat, adaptats a l'espai europeu d'educació superior, que consisteixen en un conjunt d'activitats formatives, orientades a adquirir competències i habilitats, i culminen amb l'elaboració i defensa de la tesi doctoral, que és un treball original de recerca en qualsevol àmbit d’estudi. La tesi doctoral ha de capacitar el doctorand o doctoranda per al treball autònom en l'àmbit de l'R+D+I.

Contingut dels programes de doctorat

La principal tasca del doctorand o doctoranda és l'elaboració de la tesi doctoral.

Els programes de doctorat comprenen diferents activitats formatives que no requereixen estructurar-se en crèdits ECTS i es detallen en la memòria de cada programa.

Les activitats formatives es classifiquen en dues tipologies:

  • D'una banda, la URV defineix les activitats transversals i interdisciplinars que qualsevol estudiant de doctorat ha de cursar per assolir de manera homogènia una formació científica bàsica. S'inclouen en aquest grup la formació doctoral pròpiament dita (elaboració de la tesi), la disseminació de la producció científica i les accions de mobilitat dutes a terme al llarg del doctorat.
  • D'altra banda, el programa de doctorat preveu un seguit d'activitats formatives específiques, en defineix l'organització temporal i el caràcter (optatives o obligatòries).

Les activitats de formació que duen a terme els doctorands es recullen anualment en el document d'activitats del doctorand (DAD), que la comissió acadèmica avalua cada any juntament amb el pla d'investigació (PLAINV). El PLAINV és obligatori per als estudiants de nou accés i després s'actualitza cada any.

Per als estudiants que comencen el doctorat a partir del curs 2023-24 (inclòs) el document de pla d'investigació ha d'incloure, també, el document de pla de formació personal.

Superar l’avaluació anual és requisit indispensable per continuar en el programa. En cas d'avaluació negativa (no apte o no presentat) o no presentat per baixa temporal, el doctorand o doctoranda haurà de presentar un nou PLAINV i DAD en el termini establert i se l'avaluarà un altre cop.

En el supòsit de tenir novament una avaluació negativa, el doctorand o doctoranda causarà baixa definitiva en el programa.

Aquí hi trobareu més informació sobre l’avaluació anual i les qualificacions

Requisits d’accés i admissió:

Fins al curs 2022-23 (inclòs)

Requisits d’accés / Requisits d’admissió

Requisits d'accés generals

Amb caràcter general, per accedir a un programa oficial de doctorat cal estar en possessió dels títols oficials espanyols de grau, o equivalent, i de màster universitari, sempre que s'hagin superat com a mínim 300 crèdits ECTS en el conjunt d'aquests dos ensenyaments.

Així mateix, hi pot accedir qui es trobi en algun dels casos següents:

  • Estar en possessió d'un títol universitari oficial espanyol, o d'un altre país integrant de l'Espai Europeu d'Educació Superior(EEES), que habiliti per a l'accés a màster d'acord amb el que estableix l'article 16 del Reial decret 1393/2007, de 29 d'octubre, i haver superat un mínim de 300 crèdits ECTS en el conjunt d'estudis universitaris oficials, dels quals, almenys 60 han de ser de nivell de màster.
  • Estar en possessió d'un títol oficial espanyol de graduat o graduada, la durada del qual, d'acord amb normes de dret comunitari, sigui almenys de 300 crèdits ECTS. Aquests titulats han de cursar amb caràcter obligatori els complements de formació a què es refereix l'article 7.2 del Reial Decret 99/2011, tret que el pla d'estudis del corresponent títol de grau inclogui crèdits de formació en investigació equivalents en valor formatiu als crèdits d'investigació procedents d'estudis de màster.
  • Els titulats universitaris que, prèvia obtenció de plaça de formació en la corresponent prova d'accés a places de formació sanitària especialitzada, hagin superat amb avaluació positiva almenys dos anys de formació d'un programa per a l'obtenció del títol oficial d'alguna de les especialitats en ciències de la salut.
  • Estar en possessió d'un títol obtingut de conformitat amb sistemes educatius estrangers, sense necessitat d'homologar-lo, amb la comprovació prèvia de la universitat que aquest títol acredita un nivell de formació equivalent al del títol oficial espanyol de màster universitari i que faculta en el país expedidor del títol per a l'accés als estudis de doctorat. Aquesta admissió no implica, en cap cas, l'homologació del títol previ que tingui l'interessat, ni el seu reconeixement a altres efectes que no siguin l'accés a ensenyaments de doctorat.
  • Estar en possessió d'un altre títol espanyol de doctor, obtingut d'acord amb ordenacions universitàries anteriors.
  • Estar en possessió d'un títol universitari oficial que hagi obtingut la correspondència al nivell 3 del Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior (MECES), per als títols oficials d'Arquitecte, Enginyer o Llicenciat.
  • Estar en possessió del títol de llicenciatura, d'arquitectura o d'enginyeria que tinguin el diploma d'estudis avançats obtingut d'acord amb el que es disposa en el Reial Decret 778/1998, de 30 d'abril, o haver aconseguit la suficiència investigadora regulada en el Reial Decret 185/1985, de 23 de gener.

Requisits d’admissió

L'admissió al programa de doctorat la resol la comissió acadèmica, i està condicionada al compliment tant dels requisits generals d'accés, com dels criteris addicionals de selecció i admissió d'estudiants, específics de cada programa.

A partir del curs 2023-24 (inclòs)

Requisits d’accés / Requisits d’admissió

Requisits d'accés generals

Amb caràcter general, per accedir a un programa oficial de doctorat cal estar en possessió dels títols oficials espanyols de grau, o equivalent, i de màster universitari, o equivalent, sempre que s'hagin superat, almenys, 300 crèdits ECTS en el conjunt d'aquests dos ensenyaments.

Així mateix, poden accedir al doctorat les persones que es trobin en algun dels supòsits següents:

  • Estar en possessió de títols universitaris oficials espanyols o títols espanyols equivalents, sempre que s'hagin superat almenys 300 crèdits ECTS en el conjunt d'aquests ensenyaments, i acreditar un nivell 3 del Marc espanyol de qualificacions per a l'educació superior.
  • Estar en possessió d'un títol obtingut d'acord amb sistemes educatius estrangers pertanyents a l'espai europeu d'educació superior (EEES), sense necessitat d'homologar-lo, que acrediti un nivell 7 del Marc europeu de qualificacions, sempre que aquest títol faculti per accedir a estudis de doctorat al país d'expedició. Aquesta admissió no implica, en cap cas, l'homologació del títol previ del qual estigui en possessió la persona interessada ni el reconeixement a altres efectes que el de l'accés a ensenyaments de doctorat.
  • Estar en possessió d'un títol obtingut d'acord amb sistemes educatius estrangers aliens a l'EEES, sense necessitat d'homologar-lo, però la universitat ha de comprovar prèviament que acredita un nivell de formació equivalent a la del títol oficial espanyol de màster universitari i que faculta el país d'expedició del títol per accedir a estudis de doctorat. Aquesta admissió no implica, en cap cas, l'homologació del títol previ del qual estigui en possessió la persona interessada ni el reconeixement a altres efectes que accedir a ensenyaments de doctorat.
  • Estar en possessió d'un altre títol de doctora o doctor.
  • Igualment, poden accedir al doctorat els titulats universitaris que, després d'haver obtingut una plaça en formació a la corresponent prova d'accés a places de formació sanitària especialitzada, hagin superat amb avaluació positiva almenys dos anys de formació d'un programa per obtenir el títol oficial d'alguna de les especialitats en ciències de la salut.
  • Les persones amb una llicenciatura, arquitectura o enginyeria que estiguin en possessió del diploma d'estudis avançats (DEA) obtingut d'acord amb el que disposa el Reial decret 778/1998, de 30 d'abril, o que hagin assolit la suficiència investigadora que regula el Reial decret 185/1985, de 23 de gener.

Requisits d’admissió

L'admissió al programa de doctorat la resol la comissió acadèmica, i està condicionada al compliment tant dels requisits generals d'accés, com dels criteris addicionals de selecció i admissió d'estudiants, específics de cada programa.

Durada dels estudis:

Per als estudiants que van començar el doctorat fins al curs 2022-23 (inclòs)

Durada mínima

La durada mínima del doctorat és de dos anys. Per tant, per poder iniciar els tràmits per la defensa de la tesi, l'estudiant ha d'estar matriculat, com a mínim, dos cursos acadèmics i tenir una avaluació favorable, com a mínim, dues vegades.

Durada màxima

La durada màxima dels estudis de doctorat és de tres anys a temps complet o de cinc anys a temps parcial (amb l'autorització prèvia de la comissió acadèmica), a comptar des de la data de la primera matrícula al programa de doctorat i fins a la data de presentació del dipòsit de la tesi doctoral.

A temps complet, es pot sol·licitar una pròrroga d’un any. A temps parcial, es pot sol·licitar una pròrroga de dos anys. Excepcionalment, en totes dues modalitats de dedicació, es pot demanar una pròrroga addicional d’un any de durada.

Dedicació

Durada

Pròrroga

Pròrroga addicional

Temps complet

Temps parcial

3 anys*

5 anys*

+ 1 any

+ 2 any

+ 1 any

* Des de la data de la primera matrícula al programa de doctorat i fins a la data de presentació del dipòsit de la tesi.

IMPORTANT: Transcorregut el termini de permanència sense que s'hagi presentat el dipòsit de la tesi, l'estudiant de doctorat causarà baixa definitiva del programa.

Per als estudiants que comencen el doctorat a partir del curs 2023-24 (inclòs)

Durada mínima

La durada mínima del doctorat és de dos anys. Per tant, per poder iniciar els tràmits per la defensa de la tesi, l'estudiant ha d'estar matriculat, com a mínim, dos cursos acadèmics i tenir una avaluació favorable, com a mínim, dues vegades.

Durada màxima en el cas general

La durada màxima dels estudis de doctorat és de quatre anys a temps complet o de set anys a temps parcial (amb l'autorització prèvia de la comissió acadèmica), a comptar des de la data de la primera matrícula al programa de doctorat i fins a la data de presentació del dipòsit de la tesi doctoral.

En totes dues modalitats de dedicació, es pot sol·licitar una pròrroga d’un any.

Dedicació – cas general

Durada

Pròrroga

Temps complet

Temps parcial

4 anys*

7 anys*

+ 1 any

* Des de la data de la primera matrícula al programa de doctorat i fins a la data de presentació del dipòsit de la tesi.

IMPORTANT: Transcorregut el termini de permanència sense que s'hagi presentat el dipòsit de la tesi, l'estudiant de doctorat causarà baixa definitiva del programa.

Durada màxima en cas de persones amb un grau de discapacitat del 33% o superior

En el cas de persones amb un grau de discapacitat del 33% o superior, la durada màxima dels estudis de doctorat és de sis anys a temps complet o de nou anys a temps parcial (amb l'autorització prèvia de la comissió acadèmica), a comptar des de la data de la primera matrícula al programa de doctorat i fins a la data de presentació del dipòsit de la tesi doctoral.

En totes dues modalitats de dedicació, es pot sol·licitar una pròrroga d'un any.

Dedicació - persones amb un grau de discapacitat del 33% o superior

Durada

Pròrroga

Temps complet

Temps parcial

6 anys*

9 anys*

+ 1 any

* Des de la data de la primera matrícula al programa de doctorat i fins a la data de presentació del dipòsit de la tesi.

IMPORTANT: Transcorregut el termini de permanència sense que s'hagi presentat el dipòsit de la tesi, l'estudiant de doctorat causarà baixa definitiva del programa.